نشست معرفی و نقد کتاب «راهنمای نگارش رأی داوری» نوشته فرهاد پیری به میزبانی اتاق بازرگانی تهران به تاریخ 28 اردیبهشت ماه سال جاری در دفتر مرکز داوری اتاق بازرگانی تهران برگزار شد.
در ابتدای نشست آقای حمید حسنزاده، معاون حقوقی (( مرکز داوری اتاق بازرگانی تهران )) به سابقه تأسیس دفتر اشاره نمودند و ضمن اشاره به پایین بودن آمار پروندههای ارجاع شده به مراکز داوری سازمانی، از جمله دلایل این موضوع را فقدان آشنایی تجار با سازمانهای داوری دانستند و بیان داشتند که برای رفع این خلاء، بایستی از طرق گوناگون آشنایی با فرایند داوری در میان فعالان اقتصادی توسعه یابد و اعتمادسازی به این روش حل و فصل اختلاف نهادینه شود از جمله میتوان از متخصصین هر شاخه به عنوان داور اختصاصی استفاده نمود ، زیرا چنین داورانی به خوبی میتوانند رویههای تجاری را اعمال کنند و حقوقدان بودن سرداور در کنار دو داور دیگر، میتواند به اداره بهتر فرایند داوری کمک نماید. دیگر خلاء مورد اشاره ایشان، فقدان آشنایی با مبانی رأی داوری است که منجر به پیشنهاد خلق اثری در این حوزه به آقای پیری بوده است که این مهم، به خوبی با انتشار کتاب «راهنمای نگارش رأی داوری» فراهم گردید. در این رابطه ایشان ضمن اشاره به اینکه کتاب مشابهی در خصوص نگارش رأی داوری در ایران وجود ندارد ارائه یک ترجمه از نوشته خارجی در کنار اضافه نمودن یک بخش تالیفی به کتاب برای بومیسازی آن را نقطه قوت کتاب دانستند.

در ادامه نشست آقای فرهاد پیری، نویسنده کتاب، به معرفی اثر خود پرداختند و ضمن اشاره به اینکه، هر کتابی پس از انتشار، شخصیت و زبان متفاوتی از نویسنده آن پیدا میکند ارائه هرگونه توضیحی از سوی نویسنده کتاب راجع به اثر خود را دشوار خواند. ایشان در ادامه ضمن بیان کلیاتی در خصوص اینکه این کتاب چرا و برای چه کسانی نوشته شده است و مخاطب آن کیست، به سه خلاء مهمی اشاره نمودند که در غالب نوشتههای حقوقی فارسی مرتبط با حقوق تجارت بینالملل وجود دارد که عبارت است از «به روز نبودن منابع مورد استنادی»، «فقدان بررسی مبانی موضوع» و «فقدان دغدغه کارایی داشتن نوشته فارغ از جنبه تئوریک آن». ایشان توسعه نهاد داوری را نیازمند کشف، معرفی و تقویت اصول کلی حقوقی از یک سو و بهرهگیری از رویههای عملی دانستند و ضمن ارائه مثالهای متعددی در این باره، ارائه کتاب حاضر را در راستای هدف دوم، یعنی معرفی رویههای عملی در باب نگارش رأی داوری دانستند. آقای پیری ضمن اشاره به برخی از نکات مطرح شده در کتاب، همچون عدم نیاز به تلقی رأی داوری به عنوان قرار یا حکم و نیز عدم نیاز به مستند بودن رأی داوری، بیان داشتند که هرچند اختیارات داور، حداقل برابر با اختیارات قاضی است لیکن حداکثر اختیارات داور، به مراتب از یک قاضی بیشتر است به نحوی که در مورد پارهای از مسائل، هرچند ممکن است نوع خاصی از منازعهها، قابل طرح نزد مقام قضایی نباشد اما داور میتواند اقدام به صدور رأی در مورد آن نماید همانند خواسته تفسیر قرارداد.
آقای دکتر حمیدرضا نیکبخت، استاد تمام دانشگاه شهید بهشتی و داور دعاوی بینالمللی، به عنوان سخنران و در مقام نقد کتاب، در ادامه نشست به ارائه دیدگاه خود درباره کتاب منتشره پرداختند. ایشان ضمن تقدیر از نویسنده کتاب برای چاپ چنین اثری در زبان فارسی، از جمله نقاط قوت کتاب را روانبودن متن آن و استفاده از آرای قضایی بومی در نگارش آن دانستند. از دیدگاه ایشان آنچه در رویه قضایی فعلی ایران مشهود و قابل انتقاد است تلاش قضات در جهت انطباق آرای داوری با مقررات آن بخش از قانون آیین دادرسی مدنی است که جزو تشریفات قضایی است و مختص آرای قضایی. از این رو، نباید در فرایند رسیدگی به دعاوی مرتبط با ابطال آرای داوری، سختگیری زیادی کرد و میتوان در بسیاری از موارد، آرای داوری را با مسامحه بررسی کرد و از ابطال آرای داوری به دلیل عدم رعایت تشریفات قضایی در آن، خودداری کرد. ایشان ضمن بیان مفید بودن کتاب «راهنمای نگارش رأی داوری»، این کتاب را برای حقوقدانان مناسب ارزیابی کرد و توصیه نمود که در ویرایش بعدی کتاب، حتما در خصوص نوع نگاه مناسب به رأی داوری، مطالب دیگری اضافه شود تا این مهم به فراموشی سپرده نشود که ممکن است داور، حقوقدان نباشد لیکن نه تنها طرفین اختلاف، داوری او را پذیرفتهاند بلکه نمیتوان انتظار داشت که چنین داوری، رأیی همانند رأی یک حقوقدان بنویسد؛ این در حالی است که چنین رأیی نیز باید به عنوان یک رأی داوری قابل اجرا شناخته شود.
در انتهای نشست حضار به طرح سوالات خود درباره موضوع کتاب پرداختند و سخنرانان نیز پاسخهای خود را مطرح کردند.
به کانال مرکز داوری اتاق بازرگانی تهران بپیوندید
